17 czerwca 2009

Zupa cebulowa

Porcja dla większej ilości osób lub dla 3 osobowej rodziny na 2 dni
Składniki
2,5 kg cebuli
200 g białego wytrawnego wina
200 g koniaku (zwykłej brandy)
200 g miodu (najlepiej wielokwiatowego lub lipowego)
1 mały chleb razowy na miodzie
1 paczka majeranku
100 gram masła ghee (lub masła zwykłego pół na pół z oliwą)
2 kostki rosołowe

Sposób przyrządzenia
Cebulę obrać i zacząć dusi, gdy się zeszkli dodać miód.
Delikatnie zbrązowić, dolać białe wytrawne.
Chlebek razowy pokroić w drobną kostkę i powoli dorzucać do gotującej się pulpy.
Po około 10 minutach gotowania odstawić do wystygnięcia.

W drugim dużym garnku rozpuścić kostki rosołowe w około 1 litrze wody, dosypać majeranek i na wolnym ogniu gotować.

Masę cebulowo - chlebkową zmiksować.
Zmiksowaną masę przekładać powoli do garnka z bulionem tak aby cały czas się delikatnie gotowała.
Po dołożeniu całej masy wlewamy koniak i dalej gotujemy, aż do odparowania alkoholu.

Podawać:
W kokilkach, na wierzchu z grzankami lub jedną dużą grzanką z rozpuszczonym na wierzchu żółtym serem.

Strasznie się wnerwiam, gdy w knajpie dostaję "zupę cebulową", która jest zwykłym rosołem z kilkoma piórkami cebuli. Ale jak wchodzę do knajpy i mówię do kelnera: "inwalidę proszę" i matoł nie wie o co mi chodzi to już cebulowej nie usiłuję zamawiać.

Brak komentarzy: